Tijdens mijn kindertijd kon je in veel huizen Rotan stoelen, schapenvachten, kokosmatten en planten vinden. Dat is allemaal uit huizen verdwenen in de jaren ‘80 en ‘90, toen de interieurstijl industrieel werd. Zo gebeurde dit ook bij mij, als enorm fan van Philippe Starck. Nu zijn op eens weer overal geweldig leuke (exotische) kamerplanten te koop, de stekjes van vrienden stromen overvloedig de huizen binnen en ook facebook, vraag en aanbod en marktplaats staan er helemaal bol van.
Ook ik ben overstag gegaan en heb nu een huis vol met leuke planten in alle vormen en maten. Mijn praktijkruimte op IJburg had een makeover nodig, dus ook daar staan nu veel planten. Ik vind het geweldig want het geeft me een super goed gevoel en planten gaan eigenlijk heel goed samen met een industriële inrichting!
Geen vuiltje aan de lucht, ik was niet verplicht om Rotan te kopen of mijn meubilair weg te gooien en zat lekker achter mijn bureau op mijn laptop te werken. Maar toen ik voor de zoveelste keer drie dikke kleine lome vliegjes tussen mij en het beeldscherm van mijn laptop heen en weer zag dwalen begon ik me af te vragen waar die fruitvliegjes in mijn praktijk toch vandaan kwamen. Het was natuurlijk een warme, eindeloze zomer dus een grote kans dat het de ideale omstandigheden waren voor fruitvliegjes om zich in grote getallen voort te planten.
Via google kwam ik erachter dat ik, om fruitvliegjes te vangen, overal kleine schaaltjes azijn neer moest zetten en dat ze daarin dan zouden verdrinken. Zo gezegd zo gedaan, en mijn hele huis stonk dus een week naar azijn, waardoor mijn man bijna een hotel wilde boeken want die haat de geur van azijn. En wat denk je? Er dreven geen dode vliegjes in mijn schaaltjes azijn. Tot mijn verbijstering ontdekte ik ook, terwijl ik mijn prachtige planten water aan het geven was, dat er hele hordes van die fruitvliegjes uit de planten opstegen. Recht in mijn gezicht haast nog dommer dan fruitvliegjes.
Toen ben ik een grondig onderzoek gestart en kwam erachter dat het geen fruitvliegjes waren, maar rouwvliegjes. En rouwvliegjes lusten, net als mijn man, geen azijn. Ze komen af op kamerplanten en dan vooral op de natte aarde en de rottende bladeren en ander organisch materiaal. Daar leggen ze lekker hun eitjes, waarna ze 24 uur de bewoners van het huis terroriseren door heel lomp rond hun gezicht te zweven en gaan dan dood. De volgende dag is het aantal verdubbeld of verdrievoudigd, zo snel gaat de voortplanting namelijk. Intussen had ik dus een ware plaag gaande, werden we 24/7 geterroriseerd en was geen plek in het huis meer veilig.
Het eerste advies dat ik kon vinden was óf het bovenste laagje aarde uit de pot halen en weggooien, omdat daar de eitjes zitten, óf de hele plant ompotten. Beide heb ik achtereenvolgens gedaan, geen effect. Nog meer vliegjes. Laatste optie: alle planten weggooien. En dat wilde ik natuurlijk niet. Gelukkig kwam ik er na uren zoeken op het internet achter dat er een biologische plaatbestrijding bestaat die effectieve is om de rouwvliegjes te laten verdwijnen. Door een ander ongedierte te gebruiken: De insectparasitaire nematoden Steinernema feltiae. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die je aan je planten geeft en die vervolgens de rouwvlieglarven opeten. Geweldig!
Bij Biocontrole kun je deze aaltjes bestellen. De kosten zijn ± €20,- je krijgt een pakketje thuisgestuurd met een zakje met 10.000.000 aaltjes, die meng je in 2 liter water en al roerende geef je die aan je planten. Je dient je planten een paar dagen wat vochtiger te houden dan normaal omdat de aaltjes daar langer van blijven leven en je hebt een kleine week geduld nodig. Maar dan zijn ook echt alle rouwvliegjes weg. En met de rouwvliegjes verdwijnen dan ook weer de aaltjes omdat ze geen voedsel meer hebben, dat is dan misschien wel weer een beetje sneu maar dit was het enige wat bij mij heeft gewerkten daar was ik wel super blij mee!
Met deze blog hoop ik alle plantenliefhebbers tijd te besparen en ervoor te zorgen dat iedereen fijn van zijn planten kan genieten en de jungle, zonder roofdieren, in huis kan halen.
Mijn naam is Briseïs Scheiner en ik ben NLP coach en trainer en begeleid mensen al jaren op hun pad naar zelfontwikkeling. Ik kom allerlei thema’s op mijn levenspad tegen die ik graag deel via deze blogs. Uiteenlopende onderwerpen zoals mentale gezondheid, inspiraties, filosofie, opvoeding en zelfs huis tuin en keuken dingen komen aan het bod en ik vind het leuk als je er iets uit mee kan pikken of er een reactie op hebt.
Geef een antwoord