Nu heb ik al een aantal keren de insectparasitaire nematoden Steinernema feltiae of wel de aaltjes zoals beschreven in de blog rouwvliegjes deel 1 gekocht en toegepast.
Telkens met veel succes maar ik dacht dat de rouwvliegjes dan echt voor een hele lange tijd weg zouden blijven maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Ik ging dus door met mijn onderzoek naar het bestrijden van rouwvliegjes omdat ik ook geen concessies wil doen aan de hoeveelheid planten in huis. Maar de aanschaf van de aaltjes vond ik toch op de lange termijn best wel kostbaar, zeker als je het doet zoals ik het de laatste keer heb gedaan: De aaltjes mengen met water in een emmer met een gat, zonder dat ik het in de gaten had waren de aaltjes met het water al heel snel door de gootsteen verdwenen.
Ik begon in elk geval wel opeens verbanden te zien met plantenbakken in hotels en kantoren: je ziet nooit aarde in de plantenbakken maar steentjes. Ik vind dat er vaak een beetje nepperig uitzien maar nu weet ik dat ze dat expres doen om rouwvliegjes tegen te gaan. Die vinden steentjes namelijk niet lekker. Natuurlijk mogen de stenen zich niet vermengen met de aarde en daarom krijgen de planten dus water door een buis die rechtstreeks tot de wortels gaat: de bovenkant van de pot blijft droog, de steentjes mengen niet met de aarde en toch krijgt de plant water. En ze hebben daar in hotels en kantoren dus een team voor die speciaal de planten verzorgt met een anti rouwvlieg methode.
Goed je kunt hier dus voor kiezen om dat thuis ook zo te doen: Je kunt de bovenste laag aarde bedekken met een laagje zand of steentjes en een dik rietje door de aarde steken en je plant water geven door het rietje. Je kunt op de bovenlaag ook een paar druppels etherische lavendel olie druppelen, vinden de vliegjes ook niet lekker.
Lucifers met de zwavelkop in de pot steken, schijnt te helpen. Dit heb ik zelf niet uitgeprobeerd.
De planten kamille thee geven, eventueel samen met plantenvoeding, schijnt ook een positief effect te hebben.
Een kaneel mengsel voor je planten maken: 2 eetlepels gemalen kaneel in 1 liter water koken. Dan laten staan om af te koelen en het prut op de bodem te laten zakken. Wanneer het water koud is kun je het aan je planten geven maar geen prut want daar worden je planten niet goed van. Dit werkt in ieder geval ook!
Nou dit zijn mijn laatste ontdekkingen. Ik heb nu in elk geval voor mijzelf een heel strak planten schema gemaakt: elke maandag is planten dag: dan geef ik ze water, haal alle oude bladeren weg zodat er geen rotting plaats vind want dat vinden die rouwvliegjes dus echt overheerlijk om hun eitjes in te leggen. Bovendien geef ik alleen maar water dicht tegen de stengels van de plant aan zodat de rest van de aarde er omheen droog blijft. Het blijkt dus dat we onze planten veel teveel water geven, zeker in de winter hebben ze maar weinig water nodig en dan is de aarde dus steeds vochtig en daar komen die rouwvliegjes dan weer heel graag op af. Doordat ik nu één vast planten moment per week heb ingelast staan de planten er goed bij en ik heb die rouwvliegjes helemaal onder controle nu.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt voor je eigen groene huis!
Mijn naam is Briseïs Scheiner en ik ben NLP coach en trainer en begeleid mensen al jaren op hun pad naar zelfontwikkeling. Ik kom allerlei thema’s op mijn levenspad tegen die ik graag deel via deze blogs. Uiteenlopende onderwerpen zoals mentale gezondheid, inspiraties, filosofie, opvoeding en zelfs huis tuin en keuken dingen komen aan het bod en ik vind het leuk als je er iets uit mee kan pikken of er een reactie op hebt.
Geef een antwoord