Paniek staat in het woordenboek omschreven als plotselinge grote schrik of angst voor een gevaar. Het is dus angst die in korte tijd de kop opsteekt. Het is dus eigenlijk een teken van een goed functionerend alert brein. Ons brein is gefocust op het detecteren van concreet gevaar. Bij het waarnemen van concreet gevaar gaat je hart sneller kloppen en krijgen bepaalde delen van het lichaam een verhoogde bloedtoevoer, waardoor je lichaam wordt klaargemaakt om te vechten of te vluchten. Zo denk je bijvoorbeeld de eerste keer dat je een tijger ziet zonder voorkennis: ‘Oh, wat een lief knuffeldier!’, maar al gauw kom je erachter dat het helemaal geen lief knuffeldier is, maar dat het een levensgevaarlijk roofdier is dat jou wil opeten. Dus ga je heel hard rennen. Je kijkt niet achterom, je vlucht gewoon.
Paniekaanvallen
Bij een paniekaanval komen plotseling deze lichamelijke sensaties op, zonder dat er concreet gevaar of een duidelijke aanleiding aanwezig is. Een paniekaanval kan ontstaan door flauwvallen, plotseling erg ziek worden, drugsgebruik (bad trip) of een traumatische ervaring. Het ontstaat dus meestal doordat je iets vervelends hebt meegemaakt. Vervolgens wordt je oplettendheid automatisch verhoogt en geef je extra betekenis aan dingen die je lichamelijk voelt. Na de eerste paniekaanval ontwikkel je angst voor de angst. Dit betekent bang zijn voor gevoelens en ga je bij voorbaat heel veel adrenaline aanmaken, zweten en zuurstof naar je hersenen pompen. Ondanks dat je rationeel weet dat je niet doodgaat van een paniekaanval, slaat je emotioneel brein op hol bij een paniekaanval. Tijdens een paniekaanval is het net alsof we heel hard rennen voor een denkbeeldige gevaarlijke tijger maar dan stoppen en weer teruglopen om te kijken of de tijger er nog wel is. En ja hoor hij is er nog, dan schrikken we nog erger, rennen en vluchten weer en dan lopen we weer zachtjes terug om te kijken of die er nog is.

Eigenlijk is een paniekaanval heel hard werken voor je lichaam, een soort fysieke topprestatie en dat kan je lichaam dus ook niet heel erg lang volhouden. Een paniekaanval duurt meestal maximaal tien minuten. Langer houdt je lichaam het namelijk niet vol, want het zijn in principe gevoelens die je niet wilt voelen.
Het patroon van paniekaanvallen
Om een paniekaanval in stand te houden loop je een bepaald patroon door. Dit patroon kun je doorbreken en veranderen met onder andere NLP-technieken.
Lees meer over de nlp practitioner
Controle krijgen over paniekaanvallen
Bijvoorbeeld door grip te krijgen op onze gedachten. Ons brein is een soort sportverslaggever die de hele dag commentaar geeft op alles om ons heen. Wat die sportverslaggever allemaal tegen je zegt en op welke toon kun je dus beïnvloeden. Wat zeg je tegen jezelf vlak voor je een paniekaanval krijgt? Met wat voor soort stem zeg je dat? Herhaal dit nu maar dan met je meest sexy stem of een Micky Mouse stem. Je merkt meteen dat het luchtiger wordt. Daarna zeg je met een lieve moederlijke stem: ‘dit zijn gewoon gevoelens, ik kan hier doorheen, ik blijf rustig en kalm want ik ben veilig’.
Ga paniekaanvallen meer aan als excitement en zeg tegen je emotionele brein dat alles oké is. Zie bang zijn voor gevoelens als net zo belachelijk als bang zijn voor lucht. Gevoelens zijn namelijk net zo min grijpbaar en concreet als lucht. We zijn geneigd om te zeggen ‘niet bang zijn!’, terwijl het woordje ‘niet’ geenszins door onze hersenen wordt opgepikt. Dan lijkt het net alsof we zeggen ‘bang zijn!’. Dat versterkt de opkomende paniekaanval. Dus denk daarvan in plaats ‘paniekaanval, kom nu maar. Ik ben gezond, het zijn gewoon gevoelens, ik blijf rustig en kalm, en ik ben veilig’.
Het is natuurlijk mogelijk dat je na deze tips nog steeds last hebt van paniekaanvallen. In dat geval is het handig om hulp te zoeken. Dat kan bij mij! Wanneer je paniekaanvallen hebt neem dan geheel vrijblijvend gerust contact met mij op en dan stellen we speciaal voor jou een traject op maat samen.
Mijn naam is Briseïs Scheiner en ik ben NLP coach en trainer en begeleid mensen al jaren op hun pad naar zelfontwikkeling. Ik kom allerlei thema’s op mijn levenspad tegen die ik graag deel via deze blogs. Uiteenlopende onderwerpen zoals mentale gezondheid, inspiraties, filosofie, opvoeding en zelfs huis tuin en keuken dingen komen aan het bod en ik vind het leuk als je er iets uit mee kan pikken of er een reactie op hebt.
Geef een antwoord