Ik zat lekker te lezen in de Angry Chef van Anthony Warner, een super kritisch boek over de onzin en onwaarheden over eten, daarover meer in een volgende blog, maar hij had een super mooi voorbeeld over oorzaak/gevolg redenatie. En omdat er een paashaas in het voorbeeld voorkomt en het vandaag tweede paasdag is en ik niet op familiebezoek ga omdat we allemaal in thuis quarantaine zitten en ik dus heel veel tijd heb en omdat ik vind dat we met zijn allen kritisch moeten blijven deel ik het heel graag met jou.
In Europa ontstond de legende dat hazen eieren cadeau doen om de komst van de lente te vieren. Dat ontstond omdat men in maart/april op het open veld hazen zag die naast een kuiltje met eieren zaten. Dat kuiltje leek ook net alsof het gemaakt was door poten van hazen. Nergens een vogel te bekennen, alleen een glanzend hoopje eieren, die ook nog eens het formaat leken te hebben dat wel bij een haas paste, een haas er naast die leek te willen zeggen: “kijk mij een geweldige haas zijn” en dat werd de werkelijkheid want men zag het met eigen ogen. En zo ontstond de legende van de paashaas die eieren legt.
Als kind geloofde ik er ook heilig in. Eerlijk gezegd was ik op eerste paasdag altijd zo opgewonden dat ik heel vroeg wakker werd en dan mijn zus wakker maakte en dat we dan het gordijn zachtjes opzij schoven om naar buiten te kijken of we de paashaas konden zien. En natuurlijk zagen we mijn oma in haar rode trui door de tuin huppelen en eieren onder struiken verstoppen. Maar wanneer we dan werden geroepen voor het ontbijt en naar beneden stormden, vertelde mijn oma dat ze net nog de paashaas met zijn mandje vol eieren op zijn rug had gezien, achter hem aan was gerend, dat de haas vliegensvlug was maar zij ook en daardoor struikelde de haas heel even, ja over die ene wortel van die dennenboom die veel te hoog was en eigenlijk gekapt moest worden omdat die met harde storm anders op het dak kon vallen, maar daardoor vielen er extra eieren uit zijn mandje en konden we dus heel veel eieren zoeken. Ademloos en met open mond luisterden we naar haar verhaal en het beeld van mijn oma in haar rode trui verdween als boter voor de zon. En ja ze had gelijk, onze paas mandjes waren altijd rijkelijk gevuld!
Natuurlijk is er een correlatie tussen eieren en hazen. Want zowel de kieviet als de haas gebruiken in maart/april het open veld. De kieviet maakt zijn nest in een ondiep kuiltje op een plek waar niet teveel gras is. De hazen verschijnen in de lente ook op het open veld en huppelen en paren openlijk rond. In tegenstelling tot de schichtige kieviet zijn de hazen zo in beslag genomen door hun paringsdans dat ze nauwelijks op hun omgeving letten en veel minder schuw zijn. En zo kan het voorkomen dat je een haas naast een kuiltje met eieren ziet zitten.
Zo is het dus ook in het echte leven. Ons brein vind het fijn om van hazen die naast eieren zitten een prachtig sprookje te maken en in dit specifieke geval vind ik dat niet eens zo erg omdat het wel een vrolijk en positief verhaal is maar helaas doen we dat ook met dingen die helemaal niet vrolijk en positief zijn. Daar gaat het mij om, specifiek ook in deze tijd van de coronacrisis: sommige dingen kunnen wel een correlatie met elkaar hebben maar hoeven niet met elkaar verbonden te zijn. Neem elke dag de tijd om even goed en kritisch na te denken over de verhalen die je vandaag weer hebt gehoord of gelezen. Vraag jezelf vanaf nu elke keer af wanneer je weer een oorzaak/gevolg redenatie krijgt voorgeschoteld: is dit misschien een bergje kleurige eieren met een haas ernaast?
Ik wens je nog een mooie dag en ook weer veel sterkte en kracht voor de komende week!
Mijn naam is Briseïs Scheiner en ik ben NLP coach en trainer en begeleid mensen al jaren op hun pad naar zelfontwikkeling. Ik kom allerlei thema’s op mijn levenspad tegen die ik graag deel via deze blogs. Uiteenlopende onderwerpen zoals mentale gezondheid, inspiraties, filosofie, opvoeding en zelfs huis tuin en keuken dingen komen aan het bod en ik vind het leuk als je er iets uit mee kan pikken of er een reactie op hebt.
Geef een reactie