Een gast-blog van Nilo Daniel
De hype rondom avocado’s is nog steeds in volle glorie. Het is een alom geliefd superfood en wordt massaal geïmporteerd naar Europa. Veel vegetariërs en veganisten zweren erbij en claimen dat het een bron van vezels, gezonde vetten en vitamines is dat goed past bij een dieet zonder vlees of dierlijke producten. In 1998 geeft Bob Bergh, van het departement van botanische- en plantenwetenschappen van de universiteit van Californië, al een overzicht van alle gezondheidsvoordelen van avocado’s en noemt het zelfs “de ware vrucht van het paradijs” (1). Hartstikke mooi en leuk natuurlijk, maar er zijn te weinig mensen die zich bewust zijn van de grootschalige negatieve effecten van het eten van avocado’s. Want, helaas zijn die er.
Chili
Het eerste negatieve effect is dat de grootschalige verbouwing van avocado’s direct leidt tot een watertekort in Chili. Gemiddeld kost het 70 liter water om 1 avocado te maken. Ter vergelijking; gemiddeld gebruikt een persoon tussen de 70 en 100 liter water per dag om hun meest basisbehoeftes te kunnen vervullen. Petorca, het gebied waar de meeste avocado’s worden verbouwd in Chili, is daarbij een van de drogere regio’s van Chili, waardoor de waterkosten voor 1 avocado daar oplopen tot 320 liter per avocado. En daarbij komt dat Chili de op 1 na grootste producent van avocado’s is. (2)
Hierdoor zijn Europeanen en Amerikanen letterlijk het water weg uit Chili aan het halen door onze massaconsumptie van avocado’s. Sterker nog, een hele rivier, de Ligua, is geheel uitgedroogd omdat al het water is gebruikt voor de irrigatie van avocado’s. Door de consumptie van avocado’s dragen we dus bij aan de uitdroging van Chili en het watertekort voor de mensen die daar op het platteland werken. In de Petorca regio heeft dat er zelfs toe geleid dat mensen geen water meer uit hun kraan krijgen.
Een extra complicatie die hierbij komt kijken is de wetgeving in Chili m.b.t. het gebruik van water voor irrigatie doeleinden. In Chili worden water rechten namelijk bepaald door eigendomsrecht omdat water geprivatiseerd kan worden. In 1981 werd zelfs in de wet opgenomen dat water rechten die verschaft worden definitief en eeuwig zijn. Dat betekend dus dat een rijke (vaak buitenlandse) grootgrondbezitter die een avocado plantage heeft wettelijk een hele rivier leeg mag pompen voor het irrigeren van zijn of haar land. (4) Door de massale vraag naar avocado’s en de relatief hoge prijzen die voor avocado’s gevraagd kunnen worden, doen veel boeren dit dan ook maar al te graag. In de Petorca regio is het nu zo erg dat er van buitenaf water geleverd moet worden om de gezinnen die daar wonen van water te voorzien. (5)
Mexico
En Chili is niet het enige land dat in de problemen komt door de massaconsumptie van avocado’s. Mexico heeft een vergelijkbaar probleem gaande. Want omdat er zo veel te verdienen valt met avocado’s (avocado’s worden ook wel het groene goud genoemd) worden meer oerbossen gekapt dan legaal toegestaan om ruimte te maken voor avocado plantages. En dan kan je natuurlijk zeggen dat avocado plantages net zo goed uit bomen bestaan dus dat het allemaal niet zo erg is. Maar niets is minder waar; het essentiële aan oerbos is dat het voor een grotere biodiversiteit zorgt. Dat wil zeggen dat er meer verschillende soorten planten leven in een bepaald gebied. Mocht er dan een ziekte komen of iets gebeuren met het gebied dan is het waarschijnlijker dat een groot gedeelte van de planten onaangetast blijft. Komt er een avocado ziekte, dan is meteen het hele gebied verwoest.
Daarbij hoeft een oerbos niet wekelijks vol gesproeid te worden met pesticiden om ziektes en beestje weg te houden. Bij een avocado plantage is dat wel het geval, waardoor gifstoffen de grond vergiftigen. Daarbij moet voor deze avocadoplantages ook meer water worden gebruikt dan voor de oerbossen waardoor bijvoorbeeld in het gebied Michoacán ook de lokale waterreserves worden uitgeput en gebieden langzaamaan uitdrogen omdat er meer water wordt gebruikt dan dat er wordt aangevuld. (6)
Ook schijnt steeds groter deel van de avocadohandel in Mexico in handen te zijn van de drugskartels die daar al jarenlang voor onrust en onveiligheid zorgen. Wanneer je dus een avocado eet uit Chili draag je actief bij aan het tekort van water voor duizenden gezinnen, die daardoor niet in hun dagelijkse behoeftes voorzien kunnen worden. Eet je een avocado uit Mexico dan kan het zomaar zijn dat je bijdraagt aan het geweld van de drugskartels, de illegale kap van oerbos, of het weghalen van water uit een al kwetsbaar en droog gebied. (7)
Wat nu?
Ja, avocado’s zijn lekker, maar het is tijd je verantwoordelijkheid als consument te nemen. Denk na voordat je iets koopt! Daarom ook deze blog, ik heb alvast voor je uitgezocht wat de impact is van het kopen van een avocado. Is het eten van een avocado al deze negatieve consequenties echt waard? Hoe moeilijk ik het ook vind, want avocado’s zaten in mijn top drie lievelingsproducten, ik ben na het schrijven van deze blog gestopt met eten van avocado’s uit onder andere deze kwetsbare gebieden.
Hieronder vind je alle bronnen die ik heb gebruikt voor deze blog.
1: http://209.143.153.251/WAC2/WAC2_p025.pdf
2: https://waterfootprint.org/media/downloads/Report47-WaterFootprintCrops-Vol2.pdf
3: https://www.dw.com/en/avocado-farming-straining-chilean-water-supplies/a-17299437
4: https://www.loc.gov/law/help/water-law/chile.php
5: https://old.danwatch.dk/en/undersogelse/avocados-and-stolen-water/
Geef een antwoord