Van gifbelt naar tempel in 28 dagen is een detox programma van Jacqueline Lieshout. Een goede vriend van me had dat al een keer gedaan en hij vond het een fijne ervaring. De bedoeling van dit programma is dat je geen suiker, koffie, zuivel van koeien, vlees en alcohol nuttigt en op die manier je lichaam rust geeft en bepaalde gewoontes af leert of in elk geval onder de loep neemt.
Je eet dus vooral verse dingen, de boterham met kaas zeg je dus even gedag. In andere woorden; je eet geen vulling meer maar alleen voeding.
Ook hier hadden mijn partner en ik weer lang over nagedacht en goed gepland. Het leek ook een logische stap voor ons nu de alcohol, tabak, koffie en suiker toch al de deur uit waren. Tja, toen de eerste dag van week één aanbrak was het voor mij redelijk oké, ik was best wel gewend om heel gezond te eten. Maar voor mijn partner was het echt heel erg zoeken en kostte het meer moeite om zijn weg te vinden binnen dit programma.
Toch besefte ik me hoeveel ik toch ook op comfort food was gesteld. De dingen die we tijdens deze detox aten waren namelijk allemaal wel heel puur en rauw. Het ontbreken van zoetigheid was ook een van de zwaarste dingen, omdat ik iets lekker op zijn tijd ook wel heel erg kon waarderen.
Verder was op pad gaan ook best wel lastig. Je kunt namelijk vooral overal heel veel vulling kopen, maar producten die je als voeding kan zien waren lastig te vinden. Soms kan je wel een bak sla kopen of zoiets, maar dan zit er vaak weer heel veel suiker en zout in de dressing. Gelukkig zijn er wel wat alternatieve winkels waar je goede spullen kunt halen maar die zijn dan wel weer best wel duur.
Dus over het algemeen was het het beste om alles thuis te maken en goed voor te bereiden. Alleen was het dan wel van belang dat dat goed gepland werd omdat het veel tijd kostte.
Ik merkte het verschil van eten heel goed in mijn lijf. Van al dat pure en rauwe eten veranderd je stofwisseling best wel en mijn maag kon eerst helemaal niet tegen citroensap in de ochtend. Maar na een tijdje werden we er steeds handiger in en merkten we dat het ons erg goed deed.
Vlees miste ik wel; even zo’n hartige hap. Zonder zout koken vond ik ook niet zo heel lekker in het begin, maar gaandeweg kreeg ik wel de indruk dat ik meer proefde en meer verschillende smaken kon onderscheiden.
Na deze 28 dagen zijn we helaas wel weer snel zoetigheid gaan eten. Sinterklaas en kersttijd, de winkels puilen uit van het lekkers en we konden het gewoon niet weerstaan. Ook vlees kwam weer terug, wel veel en veel minder, maar om daar geheel afscheid van te nemen wilden we nog niet. Gebleven zijn de sappen, geen koemelk producten, zo veel mogelijk groente en veel minder boterhammen. Tussen de middag eten we nu bijvoorbeeld vaak groentesoep.
Het doen van dit programma heeft wel mijn ogen nog meer geopend over wat we allemaal zonder na te denken naar binnen proppen en wat eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons is. En ook hoe ongelofelijk groot het aanbod in de supermarkt is met producten die echt alleen maar vulling zijn, met suiker en teveel zout en vet en dat, wanneer je gezellig door de stad loopt, er gewoon om de 4 meter wel een tentje met fastfood is. In elke hoek wordt je wel verleid en dat hebben wij mensen natuurlijk zelf gecreëerd, maar wanneer je daar even bij stil staat dan is dat best wel schrikbarend.
Ik denk dat deze detox methode een aanrader is voor iedereen. Gewoon om meer bewustzijn te krijgen over voeding, wat wel en niet goed voor je is en om je eetgedrag eens kritisch onder de loep te nemen. Ik wacht nu nog even de kerstperiode af en dan ga ik samen met mijn partner op 3 januari weer van de zoetigheid af. Kijken of ik tegen Pasen dan wat beter tegen de verleidingen ben opgewassen!
Het is wel handig om voor een hele week sapjes en soep te maken en in te vriezen. Bij Slowjuice verkopen ze boorsilicaat glas flessen die je kunt invriezen. Duurzaam en ook goed voor je gezondheid. Je moet ze alleen echt niet voller maken dan staat aangegeven want het verse sap zet behoorlijk uit tijdens het invriezen en dan gaat je fles kapot.
Voor het invriezen van soep gebruik ik de bakjes van Tupperware omdat hun plastic BPA vrij is (geen weekstoffen) en het is van polypropyleen gemaakt wat goed tegen temperatuur verschillen kan. De bakjes gaan dus heel lang mee. Er staat 2x in de maand een aardige vrouw bij mij op de markt met Tupperware, dat is natuurlijk erg handig!
Mijn naam is Briseïs Scheiner en ik ben NLP coach en trainer en begeleid mensen al jaren op hun pad naar zelfontwikkeling. Ik kom allerlei thema’s op mijn levenspad tegen die ik graag deel via deze blogs. Uiteenlopende onderwerpen zoals mentale gezondheid, inspiraties, filosofie, opvoeding en zelfs huis tuin en keuken dingen komen aan het bod en ik vind het leuk als je er iets uit mee kan pikken of er een reactie op hebt.
Geef een reactie